Thuisbatterij Zonnepanelen: Mogelijkheden & Voordelen in 2022 (2023)

Wil je minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet? Wil je de zonne-energie van je panelen efficiënter inzetten? Dus ook ’s avonds als je panelen geen energie kunnen opwekken? Oplossing: de combinatie thuisbatterij zonnepanelen. In dit artikel focussen we op de werking van thuisbatterijen. Daarnaast gaan we dieper in op de voordelen van de combinatie thuisbatterij-zonnepanelen. En krijg je een antwoord op de vraag: is deze combi wel rendabel?

Wil je een thuisbatterij kopen?

Vergelijk gratis prijzen en offertes

INHOUD

Thuisbatterij prijs

De prijs voor een thuisbatterij ligt tussen de €3.000 en €8.000. De prijs van een batterij voor zonnepanelen wordt bepaald door z’n vermogen of capaciteit (in kilowatt of kW). Kortweg de hoeveelheid energie die de thuisbatterij maximaal kan opslaan. Naast de thuisbatterij prijs moet je ook rekening houden met de prijs van een omvormer die tussen de €1.500 en €2.000, evenals de installatie zelf.

Vermogen thuisbatterijRichtprijs
3 kWhca. € 3.500
6 kWhca. € 5.500
10 kWhca. € 7.500

Bijvoorbeeld: als je dagverbruik gemiddeld zo’n 9 kW bedraagt (het Nederlandse gemiddelde voor een gezin) voorzie je met een thuisbatterij van 6 kW voor circa 80 % in je eigen energiebehoeften.

Thuisbatterij zonnepanelen prijs

Zonnepanelen zelf kosten gemiddeld tussen de 4.000 en 12.000 euro, inclusief omvormer en installatie. Tel de prijs voor zonnepanelen op bij die voor een thuisbatterij, dan krijg je voor de combi thuisbatterij-zonnepanelen een prijs tussen de 12.000 en 20.000 euro. Een aardige investering!

Wat is een thuisbatterij?

In ’t kort werken zonnepanelen als volgt. De energie die ze overdag opwekken moet direct inzetbaar zijn. Wat gebeurt er met de overtollige stroom? Die vloeit naar het reguliere elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij hoeft dat niet meer per sé. Thuisbatterij Zonnepanelen: Mogelijkheden & Voordelen in 2022 (1) In plaats van het overschot aan zonne-energie te leveren aan het elektriciteitsnetwerk kan je het met een thuisbatterij bewaren voor eigen gebruik. ’s Avonds bijvoorbeeld. Zo ben je minder afhankelijk van aanvullende energie van het reguliere net en bespaar je ook extra kosten. De actuele thuisbatterijen voor zonnepanelen van onder meer Tesla en LG hebben alvast een mooi design. Bovendien kan je ze discreet aan een muur laten bevestigen.

Thuisbatterij zonnepanelen : werking

Een thuisbatterij wordt geïnstalleerd tussen de omvormer van je zonnepanelen-installatie en je elektriciteitsmeter. Wanneer de panelen meer energie opwekken dan je huis nodig heeft, wordt de rest opgeslagen in deze accu. Die energie kan je dan inzetten op piekmomenten in het huishouden en ook ’s nachts. Zo word je makkelijk voor 70 tot 80 % onafhankelijk van het reguliere net.

Soorten thuisbatterijen

Een thuisbatterij werkt op dezelfde manier als andere batterijen. Ze wordt opgeladen door stroom. In dit geval komt die van zonnepanelen. Vervolgens bewaart de thuisbatterij die stroom tot ze kan ingezet worden. Als je elektronische toestellen aansluit op het elektriciteitsnet van je huis en de stroom van je zonnepanelen laat verbruiken. Op dat moment zet de thuisbatterij de energie om naar wisselstroom. Dat gebeurt via de ingebouwde omvormer. Er bestaan 2 type thuisbatterijen

 • Lithium-ion: Dat is hetzelfde type batterij als in moderne apparaten zoals bijvoorbeeld je smartphone of laptop. De batterij is snel opgeladen en is licht in gewicht. De batterijen van Tesla gebruiken deze techniek.
 • Loodzuur: Dit type beroept zich op een heel oude techniek en kost ongeveer de helft van lithium-ionbatterijen. Omdat je ze niet meer dan de helft mag ontladen, zijn ze financieel oninteressant voor particuliere gebruikers.

De capaciteit van de huidige thuisbatterijen is nog niet zo groot. De Tesla Powerwall 2 bijvoorbeeld heeft een capaciteit van 14 kWh. Dat is niet veel als je beseft dat een gezin gemiddeld 4000 kWh per jaar verbruikt, ongeveer 11 kWh per dag. Deze batterij heeft een kostprijs van €7.740 inclusief btw en ondersteunende hardware. Je kan echter wel meerdere batterijen koppelen.

(Video) thuisbatterij en zonnepanelen

Meer weten? Stel je vragen aan professionele installateurs

Thuisbatterij merken

Het innoverende bedrijf Tesla trekt met z’n Powerwall-modellen van 6,4 kWh en 13,5 kWh veel media-aandacht. Toch verkoopt een merk als LG aanzienlijk meer thuisbatterijen (3,3 kWh, 6,5 kWh en 10 kWh), dankzij de lagere prijs per kWh. Ook merken als Solarwatt, Sonnenbatterie en Fenecon gelden als betrouwbare spelers op de markt. Qua prijs schommelen de Tesla Powerwalls tussen de 6.000 en 9.000 euro. De goedkoopste thuisbatterij van LG kost zo’n 4.000 euro, de duurste ongeveer 7.000 euro. Ook de prijs van de goedkoopste thuisbatterij van Fenecon en Solarwatt schommelt rond de 4.000 à 5.000 euro. Voor het kwalitatieve en complete accusysteem van Sonnenbatterie betaal je circa 10.000 euro. Als je een thuisbatterij wil kopen, kijk je naast de capaciteit ook best naar volgende zaken: het rendement, de levensduur in cycli (aantal ontladingen), de levensduur in jaren en de capaciteitsafname over tijd.

Tesla Powerwall

Een batterij die over het algemeen erg te vertrouwen is, is de tesla powerwall. Deze Tesla powerwall integreert met zonnepanelen. Hierdoor kun je genieten van de eindeloze kracht van de zon. De Tesla powerwall is ook ideaal bij een stroomstoring. Bij een plotselinge stroomstoring, is er in een fractie van een seconde weer stroom beschikbaar. Je merkt dus nauwelijks dat er een stroomstoring was, of is. Het licht en andere stroomverbruikers, zullen zonder enige storing verder gebruikt kunnen worden. Door gebruik te maken van de tesla powerwall kun je minimaal 7 dagen zonder externe stroom. De Tesla powerwall is een batterijsoort die voorloopt op de concurrenten. Om die reden is de Tesla Powerwall onder erg veel klanten geliefd. Echter heeft deze batterij voor zonne energie wel een prijskaartje. Toch is het voor veel mensen zeker het geld waard.

Thuisbatterij zonnepanelen voordelen

 • Maximaal gebruik van zonne-energie. Zonder een thuisbatterij gebruik je gemiddeld maar 30 à 40 % van de opgewekte energie. Met een thuisbatterij is dat 70 à 80 %.
 • Minder afhankelijk van elektriciteitsnet.
 • Besparing op netkosten.
 • Optie om stroom tegen het laagste tarief in te kopen.
 • Naargelang het type omvormer werkt je thuisbatterij als een noodgenerator bij elektriciteitspanne.

Thuisbatterij zonnepanelen : waarom combineren?

Met een goede zonnepanelen installatie en een passende thuisbatterij (capaciteit, rendement en levensduur) zet je een grote stap naar een off-grid leven. Volledig onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnetwerk. Je bereid ook je woning voor op de toekomst, zoals de integratie van elektrische auto’s en heel wat andere duurzame toepassingen. Zonnepanelen genereren alleen overdag energie. Elektrische huishoudtoestellen en andere elektronica die overdag werken, verbruiken die opgewekte stroom. Vaak kiezen mensen ervoor om meer zonnepanelen te installeren dan hun eigenlijke verbruik. Op die manier wekken ze meer elektriciteit op dan nodig. Een gezin kan bijvoorbeeld zonnepanelen installeren die 5000 kWh aan energie opwekken. Terwijl hun gemiddeld verbruik schommelt rond 4500 kWh. De resterende 500 kWh wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd. Wat als je die 500 kWh nu zou kunnen bewaren voor momenten dat je zonnepanelen geen energie opwekken? ‘s Avonds en ’s nachts bijvoorbeeld. Dat is waar het verhaal van thuisbatterijen start.

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Thuisbatterij Zonnepanelen: Mogelijkheden & Voordelen in 2022 (2)

Wat is de levensduur van een thuisbatterij voor zonnepanelen?

De levensduur van thuisbatterijen hangt sterk af van de manier waarop je ze gebruikt. Stel dat je ze alleen gebruikt bij elektriciteitspannes, dan gaat je thuisbatterij bijna je hele leven mee. Als je de thuisbatterij gebruikt op momenten dat je zonnepanelen geen energie opwekken. Dan zal die maar 10 à 20 jaar meegaan. Stel dat je de thuisbatterij constant gebruikt als energiebron dan gaat ze maximum 10 jaar mee. Je zal je thuisbatterij dus moeten vervangen naargelang het gebruik ervan. Dat is exact hetzelfde als met je smartphone. Aangezien die ook lithium-ionbatterijen bevatten, gaan ze minder lang mee naarmate het gebruik ervan.

Wat als je thuisbatterij leeg is?

Een acculader is een systeem dat zorgt voor het opladen van oplaadbare batterijen. Die voorziet vervolgens de aangesloten toestellen van stroom. Wil je de zonnepanelen inschakelen als “energieleverancier” ter vervanging van het klassieke stroomnet? Geen probleem. De opgewekte stroom passeert langs een interne beveiliging, die stroominversie en overladen van de accu voorkomt. Dankzij deze beveiliging wordt vermeden dat er in de oplaadbare batterijen een te hoge temperatuur zou ontstaan. Dat zou nefaste gevolgen kunnen hebben voor de levensduur van de thuisbatterij. Een acculader kan dus als een intelligente oplader geclassificeerd worden. Ze zorgt dat de thuisbatterij altijd optimaal opgeladen is. Zo verzeker je je van een blijvende autonomie en blijft de verwachte levendsuur van je thuisbatterij optimaal benut.

Wil je een thuisbatterij kopen? Vergelijk gratis offertes!

Je thuisbatterij best perfect aan op jouw zonnepanelen installatie. Laat je daarom eerst adviseren door een energiespecialist. We brengen je in contact met experten bij jou in de buurt die je adviseren en een gratis, vrijblijvende offerte voor je opmaken.

Gratis offertes

Volledig vrijblijvend

Erkende vakmannen uit uw buurt

(Video) Wat is een thuisbatterij? Hoe werkt dit? Is dit financieel voordelig?

Offerte aanvraag

Wij respecteren je privacy
Na je aanvraag brengen we je in contact met de beste leveranciers voor je aanvraag. Overeenkomstig de europese GDPR wetgeving, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

Bedankt voor je aanvraag

 1. Wij bellen je kort op om je aanvraag samen te controleren en te vervolledigen.
  Zo kunnen we je aanvraag verzenden naar de meest geschikte specialisten.
 2. De specialisten zullen op hun beurt contact met je opnemen.
 3. Ze werken een gratis offerte uit voor u.
 4. U vergelijkt zonder verplichting en kiest de beste specialist.

Op zoek naar andere diensten?

Mensen die een soortgelijke aanvraag deden op Bobex, waren ook vaak op zoek naar onderstaande diensten. Klik aan en stuur een tweede (of derde?) aanvraag op... Dit is uiteraard nog steeds volledig gratis en vrijblijvend!

Spouwmuurisolatie

(Video) Is een thuisbatterij plaatsen zinvol?

Vochtbestrijding

Waterontharder

Dakisolatie

(Video) Alles over zonnepanelen

Kozijnen

Schilderwerk

Vloerisolatie

FAQs

Is thuisbatterij rendabel 2022? ›

Wanneer je een hoger verbruik hebt en kiest voor een thuisbatterij van 10 kWh, bespaar je gemiddeld 900 euro per jaar. Wat wel vaststaat is dat wanneer je je geld op een spaarboekje laat staan, er door de inflatie (5,6% in 2022) na 8 jaar wellicht maar 75 procent van de waarde meer zal overblijven.

Zullen thuisbatterijen goedkoper worden? ›

De prijs van de batterijen zou in de toekomst kunnen dalen dankzij de opkomst van de elektrische auto. Batterijen van e-cars waarvan de capaciteit tot 80% gedaald is, kunnen namelijk in huis worden hergebruikt. Volgens het Blackrock Investment Institute zal de prijs per kWh tegen 2025 tot 420 €/kWh dalen.

Heeft thuisbatterij zin? ›

Een thuisbatterij kan een interessante oplossing zijn om de elektriciteit die u overdag produceert op een later ogenblik te gebruiken. Een batterij zorgt ervoor dat u minder stroom van het net moet afnemen op momenten dat uw zonnepanelen geen of te weinig stroom produceren. Zo kan u dus uw zelfverbruik verder verhogen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor thuisbatterij? ›

Om ervoor te zorgen dat de kosten voldoende opwegen tegen de baten, wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp wordt ideaal gezien een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh geplaatst.

Is een batterij voor zonnepanelen interessant? ›

Voor nieuwe eigenaars van zonnepanelen is een batterij dus erg interessant. Er is een mooie installatiepremie voor thuisbatterijen - voor wie een digitale meter heeft. Die premie is op z'n hoogst in 2021, tot 2.550 euro. Geschatte terugverdientijd voor deze doelgroep, tot ongeveer 6 à 7 jaar.

Hoe u geld kunt besparen met een thuisbatterij? ›

Met een thuisbatterij kunt u de energie opslaan die u niet onmiddellijk nodig heeft. Die verbruikt u later zelf en moet u dus niet afnemen van het net. Dat scheelt op uw factuur. Per kWh die u stockeert en later zelf verbruikt, bespaarde u in 2021 gemiddeld 19 cent op uw energiefactuur.

Hoe lang blijft stroom in thuisbatterij? ›

De modellen die momenteel op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2800 tot 10000 cycli en gaan dus zo'n 10-20 jaar mee. Kijk dus zeker ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan over zijn hele levensduur.

Welke zijn de beste thuisbatterijen op de markt? ›

Thuisbatterij merken

Ook merken als Solarwatt, Sonnenbatterie en Fenecon gelden als betrouwbare spelers op de markt. Qua prijs schommelen de Tesla Powerwalls tussen de 6.000 en 9.000 euro. De goedkoopste thuisbatterij van LG kost zo'n 4.000 euro, de duurste ongeveer 7.000 euro.

Hoe lang slaat een thuisbatterij energie op? ›

De opbrengst van je installatie is ongeveer 1.500 euro (dit is jouw besparing op stroom). Daarmee komt de terugverdientijd op 8 jaar.

Hoe bereken je of een thuisbatterij interessant is? ›

Hoe bereken je de ideale capaciteit van een thuisbatterij? Een gouden regel om de juiste capaciteit te berekenen is om per wattpiek (kWp) een capaciteit van 1 à 1,5 kWh te voorzien. Wattpiek is het maximaal elektrisch vermogen van je zonnepanelen bij normale omstandigheden.

Waarom Nederland nog niet massaal aan de thuisbatterij gaat? ›

In Nederland is de thuisbatterij momenteel financieel onaantrekkelijk door gebrek aan subsidies, de salderingsregeling en hoge prijs van de thuisbatterij. Met subsidies, afschaf van salderen en lagere thuisbatterij kosten wordt de thuisbatterij aantrekkelijk in Nederland.

Welke omvormer geschikt voor thuisbatterij? ›

Je kiest voor een hybride omvormer

Laat je samen met je zonnepanelen ook een thuisbatterij installeren? Dan kan je kiezen voor een hybride model. Dan heb je 1 omvormer voor zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij. Dit is gemakkelijk en goedkoper dan 2 afzonderlijke omvormers.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh? ›

Aantal zonnepanelen nodig
Gewenste jaarlijkse opbrengst (kWh)Aantal panelen nodig
20007
300010
400013
500016
16 Jun 2022

Waar op letten bij aankoop thuisbatterij? ›

Door de juiste grootte te kiezen, vermijd je dat je batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft in verhouding tot je productiecapaciteit. De thuisbatterijen van vandaag gaan van 3 tot 14 kWh. Je behaalt de beste resultaten door de productie, het verbruik en de opslag van elektriciteit perfect op elkaar af te stemmen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een wasmachine? ›

Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.

Wat kost een thuisbatterij 2022? ›

Wat kost een thuisbatterij in 2022? De richtprijs voor een thuisbatterij van 3 kWh is 4.000 euro. De richtprijs voor de 8 kWh-thuisbatterij ligt tussen de 5.000 en 8.000 euro en de richtprijs voor de 14 kWh-thuisbatterij ligt rond de 10.000 euro.

Heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen? ›

Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.

Hoe groot moet een thuis accu zijn? ›

Er wordt aangeraden om een batterij van 1 à 1,5 kWh per kWp van de zonnepanelen te hebben. Als je een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp hebt, is het dus ideaal om een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh te bezitten.

Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent? ›

De opgewekte elektriciteit wordt direct naar uw apparaten gestuurd die erom vragen. Maar wat als de zon volop schijnt, terwijl u niet thuis bent? Dan is de kans groot dat u stroom opwekt die u niet verbruikt. Uw elektriciteit wordt dan automatisch 'ingevoed' op het openbare net.

Wat kost een Ikea thuisbatterij? ›

De standaardprijs voor een Ikea thuisbatterij is zo'n 3.300 euro. De kostprijs is afhankelijk van het vermogen van de thuisbatterij.

Wat kost een thuisbatterij van 10 kWh? ›

Prijs thuisbatterij 10kwh is rond de €8.000. De richtprijs voor een thuisbatterij van 14 kWh ligt rond de €10.000. De thuisbatterij 20 kWh prijs is hoger dan €10.000.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10.000 kWh? ›

Het aantal zonnepanelen voor 10.000 kWh

Een zonnepaneel levert gemiddeld 332 kWh per jaar*. Voor 10.000 kWh heb je dus zo'n 32 zonnepanelen nodig die een heel jaar lang zonne-energie opwekken.

Is er subsidie op thuisbatterij? ›

Voorlopig zit er nog geen ISDE subsidie op je thuis-batterij of thuis-accu. De verwachting is wel dat vanaf 2023 of 2024 op de thuisbatterij de ISDE subsidie regeling van toepassing komt.

Wat te doen met overcapaciteit zonnepanelen? ›

Bij overcapaciteit mag de leverancier u een redelijk bedrag geven voor uw terug levering van rond de 6 a 7 cent per KWh. Let op: als je op jaarbasis evenveel stroom opwekt als verbruikt, zijn je variabele stroomkosten na salderen €0. Dat maakt in dit geval de hoogte van de vaste kosten des te belangrijker.

Hoeveel subsidie op thuisbatterij? ›

1150 euro subsidie nodig

Wij komen uit op een bedrag van 1.150 euro, ofwel 42 procent van de batterij aanschafprijs (zonder omvormer). En dat alleen voor wie in 2022 tot aankoop overgaat. Onze ervaring leert dat huishoudens met een batterij gemiddeld 60 procent van hun opgewekte zonnestroom zelf consumeren.

Wat kost een Tesla thuisbatterij? ›

De Powerwall kan ook gekocht worden op de website van Tesla. De prijs van de batterij is exclusief montage en ondersteunende onderdelen. Reken hiervoor op ongeveer 1300-1500 Euro .

Hoeveel zonnepanelen voor 4 personen? ›

Kosten zonnepanelen
Aantal personenGemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruikVereist vermogen zonnepanelen installatie
33.500 kWh4.118 Wp
44.000 kWh4.706 Wp
54.500 kWh5.294 Wp
65.000 kWh5.882 Wp
2 more rows

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 6000 kWh? ›

6000 kWh: daar heb je gemiddeld 22 zonnepanelen voor nodig

Zonnepanelen wekken jaarlijks 360 Wattpiek op, per paneel. Dit is zo'n 285 kWh per jaar. 285 is dan ook het aantal dat we gebruiken in de formule. Deel het getal 285 door de kWh die je op wilt wekken, en je hebt het aantal benodigde zonnepanelen.

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen en batterij? ›

Dek tot 35% van je totale gezinsverbruik

Met zonnepanelen zonder thuisbatterij kan je ongeveer 35% van je energieconsumptie dekken. Afhankelijk van je verbruik, spaar je daardoor elk jaar al minstens honderden euro's uit.

Waar mag je een thuisbatterij plaatsen? ›

De ideale verblijfplaats voor een thuisbatterij is koel en ruim, zoals een garage of technische ruimte. Je hebt ook heel wat plaats nodig: reken op de afmeting van een grote diepvries. Sommige types, zoals de Tesla Powerwall, kun je zowel binnen als buiten installeren.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om een elektrische auto op te laden? ›

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto? Een gemiddelde elektrische auto heeft 8 zonnepanelen nodig om het verbruik van het opladen te dekken. Wanneer je een hybride auto hebt, dus zowel elektrisch als brandstof, heb je 5 zonnepanelen nodig.

Wat zijn de beste accu's voor zonnepanelen? ›

De meest populaire accu die voor zonne-energie opslag wordt gebruikt is een deep-cycle AGM loodaccu. Deze soorten accu's voor zonnepanelen zijn specifiek ontworpen voor vaak intensief ontladen en weer opladen, waardoor deze soort accu erg geschikt is voor cyclisch gebruik bij systemen met zonne-energie.

Wat gebeurd er als salderen stopt? ›

Vanaf dat moment kun je dus niet meer volledig salderen. Het voordeel dat je ontvangt op je energiebelasting wordt daardoor elk jaar minder. Vanaf 2031 ontvang je als je zonne-energie opwekt alleen nog een vergoeding van je energieleverancier voor de energie die je hebt teruggeleverd.

Wat doen de energieprijzen in 2023? ›

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh.

Kan je een elektrische auto gebruiken als thuisbatterij? ›

Ja, met een elektrische auto heb je de mogelijkheid om de auto op te laden maar ook om deze te laten ontladen. Je kunt hierbij stroom opslaan en vervolgens deze stroom op een later tijdstip gebruiken voor je huishouden waardoor je gebruik maakt van gratis stroom voor je elektrische apparaten.

Wat kost een thuis accu? ›

Capaciteit van de thuisbatterij

De opslagcapaciteit van een thuisaccu bepaalt in grote mate de kostprijs. Hoe meer stroom je batterij kan opslaan, hoe duurder. Je mag voor een thuisbatterij van 4 kWh bv. rekenen op gemiddeld 4.000 euro, maar bij een exemplaar van 8 kWh lopen de kosten op tot 5.000 à 8.000 euro.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh? ›

Hoeveel zonnepanelen voor 3500 kWh? Een zonnepaneel met een vermogen van 390 Wattpiek heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 332 kWh per jaar. Voor 3.500 kWh aan energie zou je dus 11 zonnepanelen nodig hebben die een heel jaar lang energie opwekken.

Kan een thuisbatterij buiten staan? ›

Een thuisbatterij moet een plekje krijgen in je woning, sommige exemplaren kunnen zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden. Plaats je de batterij buiten, dan moet deze ten allen tijde droog staan én mag ze niet rechtstreeks op de grond geplaatst worden.

Kan een batterij op elke omvormer? ›

Let op: de meeste omvormers zijn niet geschikt voor een thuisbatterij. Dat komt omdat ze maar in één richting werken: van de zonnepanelen naar het net en de huishoudelijke apparaten. Een batterij dient te kunnen op- en ontladen.

Hoe bereken je of een thuisbatterij interessant is? ›

Hoe bereken je de ideale capaciteit van een thuisbatterij? Een gouden regel om de juiste capaciteit te berekenen is om per wattpiek (kWp) een capaciteit van 1 à 1,5 kWh te voorzien. Wattpiek is het maximaal elektrisch vermogen van je zonnepanelen bij normale omstandigheden.

Hoe lang blijft stroom in thuisbatterij? ›

De modellen die momenteel op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2800 tot 10000 cycli en gaan dus zo'n 10-20 jaar mee. Kijk dus zeker ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan over zijn hele levensduur.

Hoe bereken je de terugverdientijd van thuisbatterij? ›

Terugverdientijd thuisbatterij = gemiddeld 10 à 14 jaar

Zo bepalen o.a. de kostprijs van je thuisbatterij, de premie van Fluvius, de opslagcapaciteit van de accu en je jaarlijkse stroomverbruik na hoeveel jaar jij je thuisbatterij kan terugverdienen.

Wat kost een thuisbatterij 2022? ›

Wat kost een thuisbatterij in 2022? De richtprijs voor een thuisbatterij van 3 kWh is 4.000 euro. De richtprijs voor de 8 kWh-thuisbatterij ligt tussen de 5.000 en 8.000 euro en de richtprijs voor de 14 kWh-thuisbatterij ligt rond de 10.000 euro.

Kan ik mijn zonnepanelen gebruiken zonder netaansluiting? ›

Er is geen wettelijke verplichting voor burgers om zich aan te sluiten op het distributienetwerk en een contract aan te gaan met een energieleverancier. Mensen kunnen hun binnenhuisinstallatie dus in principe volledig loskoppelen van het net. De zonnepanelen blijven nog steeds aangesloten op uw binnenhuisinstallatie.

Hoe snel is een thuisbatterij leeg? ›

“Dat hangt echt van situatie tot situatie af”, legt PV-specialist Dirk Coenen uit. De levensduur van een thuisbatterij zit tussen de 15 à 25 jaar. “De kwaliteit van de cellen is bepalend voor hoe lang je batterij zal meegaan."

Welke zijn de beste thuisbatterijen op de markt? ›

Thuisbatterij merken

Ook merken als Solarwatt, Sonnenbatterie en Fenecon gelden als betrouwbare spelers op de markt. Qua prijs schommelen de Tesla Powerwalls tussen de 6.000 en 9.000 euro. De goedkoopste thuisbatterij van LG kost zo'n 4.000 euro, de duurste ongeveer 7.000 euro.

Welke omvormer geschikt voor thuisbatterij? ›

Je kiest voor een hybride omvormer

Laat je samen met je zonnepanelen ook een thuisbatterij installeren? Dan kan je kiezen voor een hybride model. Dan heb je 1 omvormer voor zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij. Dit is gemakkelijk en goedkoper dan 2 afzonderlijke omvormers.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10.000 kWh? ›

Het aantal zonnepanelen voor 10.000 kWh

Een zonnepaneel levert gemiddeld 332 kWh per jaar*. Voor 10.000 kWh heb je dus zo'n 32 zonnepanelen nodig die een heel jaar lang zonne-energie opwekken.

Welke omvormer heb ik nodig voor thuisbatterij? ›

Voor een maximaal rendement kies je best een omvormer welke tussen 90% en 110% van de installatie aankan. Concreet betekent dit dat bij een zonnepanelen installatie van 3 kWp je een omvormer nodig hebt met een vermogen tussen de 2,7 kWp en 3,3 kWp.

Is er subsidie op thuisbatterij? ›

Voorlopig zit er nog geen ISDE subsidie op je thuis-batterij of thuis-accu. De verwachting is wel dat vanaf 2023 of 2024 op de thuisbatterij de ISDE subsidie regeling van toepassing komt.

Wat kost een thuisbatterij van 10 kWh? ›

Prijs thuisbatterij 10kwh is rond de €8.000. De richtprijs voor een thuisbatterij van 14 kWh ligt rond de €10.000. De thuisbatterij 20 kWh prijs is hoger dan €10.000.

Wat kost een Ikea thuisbatterij? ›

De standaardprijs voor een Ikea thuisbatterij is zo'n 3.300 euro. De kostprijs is afhankelijk van het vermogen van de thuisbatterij.

Waar op letten bij aankoop thuisbatterij? ›

Door de juiste grootte te kiezen, vermijd je dat je batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft in verhouding tot je productiecapaciteit. De thuisbatterijen van vandaag gaan van 3 tot 14 kWh. Je behaalt de beste resultaten door de productie, het verbruik en de opslag van elektriciteit perfect op elkaar af te stemmen.

Hoeveel thuisbatterij heb ik nodig? ›

Om ervoor te zorgen dat de kosten voldoende opwegen tegen de baten, wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp wordt ideaal gezien een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh geplaatst.

Hoeveel subsidie op thuisbatterij? ›

1150 euro subsidie nodig

Wij komen uit op een bedrag van 1.150 euro, ofwel 42 procent van de batterij aanschafprijs (zonder omvormer). En dat alleen voor wie in 2022 tot aankoop overgaat. Onze ervaring leert dat huishoudens met een batterij gemiddeld 60 procent van hun opgewekte zonnestroom zelf consumeren.

Videos

1. Victron ESS voor thuisbatterij uitgelegd
(Harold Halewijn)
2. Zonnepanelen en batterij, wat mag je verwachten op maandbasis? Hoe onafhankelijk kan je worden?
(Full Energy Torhout)
3. Teruglevertarief zonnepanelen fors verlaagd
(Kassa)
4. Warmtepomp en zonnepanelen nog een goed idee ?
(TV Emiel)
5. Webinar zonnepanelen + thuisbatterij juni 2021
(Eneco Belgium)
6. Energie Opslag in accu's - DIY thuisbatterij
(Harold Halewijn)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated: 24/06/2023

Views: 6163

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.